Wednesday, July 11, 2012

Icha Dah Pandai Tulis?

Anakku Pandai Tulis!

Icha anak mama...

Kita sering ditanya bilakah masa yang sesuai untuk mengajar anak menulis? Berilah peluang untuk anak-anak kiter menulis daripada umur 12 bulan. Bermula pada umur 12 bulan bayi kita mampu menggenggam alat tulis.

Tampalkan kertas mahjong di lantai dan berikan krayon besar untuk bayi anda menconteng. Pada peringkat umur ini bayi anda akan menggenggam krayon sambil menconteng(scribbling). Menconteng is your baby's first writing.

Jangan lupa untuk berbual-bual dengan bayi anda sambil dia 'menulis'. Tanya "Adik tulis ape tu?". Beri komen yang memberangsangkan seperti "Cantiknya tulisan adik !" atau "Besarnya bola adik lukis!".

Kita juga boleh berbual mengenai warna-warna yang digunakan oleh bayi anda untuk 'menulis'. Dengan berbual sebegini bayi kita akan memahami apa yang dicontengnya itu mewakili satu objek atau idea.

Kita juga boleh mainkan lagu(...how about 'Abu Ada Ayam'?) semasa sesi 'menulis' ini. Pelbagaikan rentak lagu laju atau perlahan untuk menggalakkan bayi anda 'menulis'.

Menjangkau 17/18 bulan bayi kita akan menunjukkan lebih minat dalam menulis dan lebih 'pro' menconteng. Jangan expect bayi anda boleh melukis gambar pada tahap ini ye. Bayi anda sekadar diberi peluang untuk meneroka apa yang dia boleh lakukan dengan krayon pelbagai warna dan kertas. Bayi anda juga berpeluang meniru apa yang abang, kakak dan anda lakukan dengan alat tulis. Don't forget to put up your baby's writing/drawing on the walls to show how much you appreciate his/her efforts.

Have fun with your baby!
senyummm....
Luv u my sweetheart...Icha...

No comments:

Catatan Keramat Diari Hidupku...

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Puteri kembar Kami..Alyaa & Aina..

Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

Icha hadir penyeri suasana si kembarku...

Lilypie - Personal pictureLilypie Second Birthday tickers

Pesanan Mama....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails