Bahan-bahan
1 paket serbuk agar-agar 15mg
2 keping roti
6 cawan air
1 cawan gula
1/2 tin susu pekat
2 sudu besar mentega
1 sudu kecil esen vanilla
Cincau yang dipotong kecil
Pewarna merah dan hijau
Cara-cara
- Dalam periuk, rebus agar-agar dengan air sehingga larut. Kemudian masukkan gula.
- Apabila mendidih, masukkan mentega dan susu. Kacau hingga sekata.
- Ambil sedikit adunan agar-agar ini dan blend dengan roti hingga sekata. Kemudian tuang semula ke dalam periuk.
- Dalam bekas lain, ambil sedikit adunan dan masukkan pewarna hijau sebagai kulit tembikai. Masukkan ke dalam loyang. Biarkan beku sedikit.
- Masukkan adunan plain (tanpa pewarna) ke dalam loyang. Biarkan beku sedikit.
- Kemudian, masukkan adunan merah ke dalam loyang. Taburkan cincau untuk dibuat biji tembikai. Bekukan di dalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment